deutsch schweiz  österreich  tschechisch  polnisch  englisch  niderlaendisch  franzoesisch  ungarisch

Tönkrement erkély- és teraszburkolatok!

Sok probléma, komoly következményekkel

1 Repedések

Külső térben a burkolatok komoly hőterhelésnek vannak kitéve. Nyáron kitágulnak, télen zsugorodnak. A hőtágulás és az ebből fakadó méretváltozás miatt a burkolatok szerkezetei erős nyíró igénybevételnek vannak kitéve. Ha ezeket a burkolat szerkezet nem tudja leépíteni, akkor a fugák összerepedhetnek, a burkolatok befeszülhetnek és felválhatnak. A fugákon keresztül beszivárgó víz be a felgyülemlik a burkolatok alatt, komoly károkat okozva ezzel.

2 Mészkivirágzás

A fugákon keresztül beszivárgott csapadék miatt átnedvesedik a burkolat szerkezete. A cementkötésű anyagokból a víz kioldja a szabad meszet, ami a kapilláris vízfelszívás miatt a fuga, vagy a nedvszívó kövek felületén kivirágzást okoz. A mészkivirágzás elcsúfítja a burkolatunkat. Ezt gyakran csak mechanikusan tudjuk eltávolítani.

3 Kerámia, vagy fuga felületén leválások

A páradiffúzió miatt a burkolat szerkezetbe szivárgott víz vízgőz formájában vándorol az anyagok között. A vízgőz alapvetően az épület szerkezet melegebb részéről a hidegebb felé vándorol, majd a hidegebb oldalon víz formájában kicsapódik. A kicsapódott víz a lapok alatt összegyűlik. Erős napsütés hatására ez a kondenzvíz jelentős nyomást fejt ki a burkolatra és a fugákra.

4 Fagykárok

Az ásványi építőanyagok a fagyás-olvadási ciklusok miatt extrém igénybevételnek vannak kitéve. A hőmérséklet folyamatos változása miatt a fagyponton a víz folyamatosan átalakul folyékony halmazállapotból szilárd halmazállapotúvá és vissza. A fagyás során a víz kb. 9% térfogatnövekedéssel alakul át jéggé, ez nagyon erős feszítőerőt eredményez. A lapok alatti üregekben megfagyott víz felfeszíti a burkolatot.